GARES DE METRO AGNETTES ET GRESILLONS, 2 STATIONS DE LA LIGNE 15 OUEST

Asnières - Gennevilliers (92)

The future GPE station has two main accesses, connected to each other by an indoor pedestrian street that you can walk through during the opening hours of the station. A West entrance (Asnières-sur-Seine’s direction), opposite the RATP station (metro line 13) and an East entrance (Gennevilliers’s direction), assuring a pedestrian link with the Agnettes changing district.

The emergence of the station forms an unity with a housing project that surrounds the station along its north, south and west facades. The two volumes “station and housing project” intend to respond to an urban coherence, respecting the principle of alignment of facades on the street. The base of these two volumes proposes an alternation of full and voids marking breaths, the limits of which are continuous.

The identity of the entrance of the Agnettes district is totally changed. The housing project should not close this East-West breakthrough by a continuous building : it seems important to us to see from the West entrance the Agnettes district, and vice versa. This station project allows more porosity between the two neighborhoods and visual breakthroughs than with the current R + 8 housing building.

 

The current Grésillons district in Gennevilliers will be reclassified in the coming years as several projects of ZAC are underway in the south of the site towards the Seine, and in the northern side nearby the RER Gennevilliers.

By its significant volume, the building asserts its status as public and urban landmark : two translucent volumes sit on a mineral base. The two metal frame volumes and Reglit superimposed along the main axes of travelers play a very important role for the staging of the interior courses. The volume of emergence benefits from an abundance of natural light and ventilation.

The concept of insistence specific to the Grésillons station are declined on differents themes : the fold, the geometry and the volume. These concepts are declined in the design of the atmosphere that leads the traveler during his journey. The forecourt has been designed as an urban forum and it is a plateforme of interconnections with several means of transport.

La future gare GPE compte deux accès principaux, reliés l’un à l’autre par une galerie piétonne intérieure et traversante aux heures d’ouverture de la gare. Une entrée Ouest coté Asnières-sur-Seine, en vis-à-vis de l’actuelle station RATP (métro ligne 13), et une entrée Est coté Gennevilliers, permettant d’assurer une liaison piétonne avec le quartier des Agnettes en pleine mutation.

L’émergence de la gare forme un tout avec un projet connexe de logements qui ceinture la gare le long de ses façades Nord, Sud et Ouest. Les deux volumes gare et projet connexe cherchent à répondre à une cohérence urbaine, en respectant le principe d’alignement des façades sur la rue. Le socle de ces deux volumes propose une alternance de pleins et de vides marquant des respirations, dont les limites d’emprise sont continues.

L’identité de l’entrée du quartier des Agnettes est totalement modifiée. Le projet connexe ne devra pas fermer cette percée Est-Ouest par un bâtiment continu : il nous semble important d’apercevoir depuis l’entrée Ouest le quartier des Agnettes, et inversement. Ce projet de gare permet plus de porosités entre les deux quartiers et de percées visuelles qu’avec l’actuelle barre de logements R+8.

 

Le territoire actuel des Grésillons sur la commune de Gennevilliers va être requalifié au cours des prochaines années puisque plusieurs projets de ZAC sont en cours de réalisation au Sud du site en direction de la Seine, comme au Nord en direction de l’arrêt de RER Gennevilliers.

Par sa volumétrie significative, le bâ­timent affirme son statut d’équipement public et de repère urbain : deux volumes translucides se posent sur un socle minéral. Les deux volumes en charpente métallique et Reglit superposés le long des axes principaux de voyageurs jouent un rôle très important pour la mise en scène des parcours intérieurs. Le volume de l’émergence profite d’une abondance de lumière et de ventilation naturelles.

Le concept d’insistance propre à la gare Les Grésillons se décline sur les thèmes du pli, de la géométrie et du volume. Ces concepts sont déclinés dans la conception de l’ambiance qui accompagne le voyageur pendant tout son parcours. Le parvis pensé comme un forum urbain est le support d’interconnexions avec d’autres moyens de transports.

architects

Marin + Trottin PERIPHERIQUES Architectes

project manager(s)

Corinne Takahashi, Carol Reed, Charlotte Lefebvre, Anne Clerget

assistants

Anaëlle Cattet, Sylvain Wintz, Olivia Larivière, Emile Miath, Pauline Tassan, Céline Pinto, Fanny Carotenuto, Francesco Menegon, Virgile Portron, Noé Teboul

team

SETEC TPI et SYSTRA mandataires

Groupement Seine en Scène (SES)

image rendering : l'Autre Image

client

La Société du Grand Paris (SGP)

location

Gare des Agnettes, Gennevilliers

Gare des Grésillons, Gennevilliers

credits : l'Autre Image
credits : l'Autre Image