75 LOGEMENTS RUE DE L'ARBRISSEAU, LILLE

LILLE
The site of project is located in south Lille neighborhood, in the area name «Cannes-Arbrisseau» and is the subject of an urban renewal project in order to connect the south of Lille at the city center. The plot is surrounding to the north by a new large way planted, at East the Asie street newly designed, in south a new street Vaisseau le Vengeur and the Arbrisseau street at west in waiting for redevelopment.
 
The «Arbrisseau plot» is composed by a majestic set of trees with which the project was made. The project plays with the foliage, alternating built spaces and landscaped areas, while distinguishing collective housing and detached houses.  All the collective housing are located at the northern and southern boundaries, allowing the individuales houses to be in the center of plot.
 
The project is organized in two parts. The northern half is composed by 45 housings distributed in 3 buildings on base A(R+3), B(R+4) et C (R+5) of different size, aligned along the mall planted, assuming the status of urban front. The southern part, is composed by two set of semi-detached houses (R+1), and a collective housing which closing the plot and constitute a low-rise built front. The housing are mostly two orientations and benefit from very large balconies south for multiple uses of conviviality. Each detached-house have facing south a  private garden.
 
The plot is very wide, it's allowed to design enjoyable shares spaces: landscaped parking, playgrounds, bike parking and strollers as well as green areas served by pedestrian walkways. The choice to not to bury the car parks allow a visual continuity between inside and outside the plot.  These visual openings allow to emphasize the green dimension of the plot.
 
The materials of facade is organized in order to identify and individualize the housings. The metallic cladding with red and grey variations which continues in roof, inspired and reinterprets the patterns of brick visible around the project . The metal roof of detached houses and the green roof on Collective buildings are a new colorful landscape for the neighboring towers which dominate the site. dominate the site.
Le site de l’opération se situe dans le quartier de Lille Sud, dans le secteur dit de «Cannes-Arbrisseau», qui fait l’objet d’un projet de rénovation urbaine visant à mieux relier le sud de Lille au reste de la ville. La parcelle est bordée à son pourtour par le nouveau mail planté au nord, la rue de l’Asie nouvellement aménagée à l’est, la rue Vaisseau le Vengeur qui vient d’être crée au sud et la rue de l’Arbrisseau à l’ouest en attente de réaménagement. 
 
La parcelle d’ « Arbrisseau 1 » présentait un ensemble d’arbres majestueux avec lesquels le projet a été composé. Le projet y joue parmi les feuillages des alternances d’espaces construits et d’espaces paysagés, tout en distinguant les logements collectifs des maisons individuelles. L’ensemble des collectifs se positionne aux limites nord et sud, laissant les maisons s’implanter en cœur d’îlot. 
 
Le projet s’organise en deux parties. La moitié nord de l’îlot accueille 45 logements répartis en trois plots A (R+3), B (R+4) et C (R+5) de taille différente, à l'alignement le long du mail planté, assumant ainsi le statut de front urbain. Sur la partie sud, s’organisent les deux ensembles de maisons mitoyennes en R+1, et un  bâtiment de logements collectifs qui ferme l’îlot constituant ainsi un front bâti de faible hauteur.  Les logements collectifs sont majoritairement traversant et bénéficient de très larges balcons au sud permettant des usages de convivialité ; les maisons individuelles ont chacune un jardin individuel orienté vers le sud.
 
La parcelle relativement vaste permet de libérer des espaces partagés accueillants : parkings aériens paysagés, aires de jeux, parkings à vélo et poussettes ainsi que des espaces verts desservis par des allées piétonnes. Le choix de ne pas enterrer les parkings permet d’assurer une continuité visuelle entre l’intérieur et l’extérieur de l’îlot à travers des percées visuelles qui soulignent la dimension végétale de la parcelle.
 
Les matériaux de façade s'organisent afin d'identifier et d'individualiser les logements. Le  bardage métallique aux déclinaisons de rouge et de gris se poursuit en toiture, s'inspire et réinterprète les motifs de brique présents aux alentours du projet. Les toitures tant métalliques pour les maisons individuelles que végétalisées sur les bâtiments collectifs constituent un nouveau paysage coloré depuis les tours avoisinantes qui dominent le site. 
architects

Anne-Françoise JUMEAU/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Maud ARMAGNAC

team

BET SIBAT

client

Nacarat + Vinci Immobilier

program

75 social housing whose 45 accession housing and 11 detached house

area

5 372m² SHON (net floor area)

location

Arbrisseau 1 -Lille sud

cost

6.47M€ not including VAT

calendar

Studies 2011

Hand-over January 2015