SALLE DE CONCERT, Allemagne

Kalrsruhe

We have decided to position the new concert hall of the Musikhocheschule along the south site limit, inciting it thus to become a « symbol » radiating over the city and over the equipements, part the new urban planning in the south.

The will for an open and useful equipment has driven us to undertake a strategic attitude. We consider that the implantation of the new hall should be as pertinent as possible regarding the proposed composition project. Thus, from the access of the campus,  the entrance of the new building would be soundly visible with a large planted landscape square allowing the evident public reception as well as multiple possiblities of routes for the students to discover on the site.

The project is composed of a immense roofing covering the whole inhabited volumetry  as wells as sheltering the foyer spaces and the peripheral circulations. This roof made in metallic bronze tiles on the exterior, continues in the interior with an anodised aluminium tiles casing in shaded off polychomy tones. The volumes are enveloped in a glass facade composed of bearing inclined elements with a variating thickness according to the orientations. Thus, it is also playing the rôle of louvres when necessery adapting for the best thermal comfort.

En positionnant le nouveau bâtiment de la salle de concert de la Musikhocheschule tout le long de la limite sud du terrain, il devient un bâtiment « phare » rayonnant d'une part sur la ville et et sur les nouveau aménagement d'équipements situés au sud .

La volonté d’un équipement ouvert et utile nous a conduit à privilégier une attitude stratégique.  Il nous semble que la proposition d’implantation de la nouvelle salle doit être la plus pertinente possible par rapport au projet de composition qui est proposé. C'est ainsi que depuis l'accés au campus, l'entrée de ce nouveau bâtiment sera largement visible depuis un parvis paysager planté qui laissera la possibilité des multiples parcours des élèves sur le site ainsi que l'accueil évident des spectateurs.

Le projet se compose d'une immense couverture qui vient napper l'ensemble des volumes habités et abriter tous les espaces de foyers et circulations périphériques. Cette toiture faite de tuiles métalliques mordorées à l'extérieur se poursuit à l'intérieur d'un habillage de tuiles d'aluminium anodisé selon une polychromie dégradée. Les volumétries sont enveloppés d'une facade vitrée constituée d'éléments porteurs inclinés d'épaisseur changentes selon les orientations , permettant ainsi de jouer le rôle de brise soleil lorsque nécessaire pour le confort d'été en particulier.

architects

Emmanuelle Marin + David Trottin + Anne-Françoise Jumeau/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

client

City of Karlsruhe

program

Musikhocheschule concert hall

location

Karlsruhe, Germany

calendar

Competition : 2007

KARLSRUHE
KARLSRUHE
KARLSRUHE
KARLSRUHE
KARLSRUHE
KARLSRUHE
KARLSRUHE
KARLSRUHE