INSTITUT DE RECHERCHE EN BIO-SANTE, Brest

BREST

The Brest Institute of Health Bio-Research takes place on the health center at the Université de Bretagne Occidentale (UBO) as an extension of a 60s tripod building  with a brutalist architectural expression.

Transplantation focuses on three issues: the perfect functional continuity between the existing floors and extension, the dialogue between the architecture of the two buildings and the signal strength of the group-wide perception at the campus urban scale.

Continuity of functions by level and implemented in the expansion of programmatic needs are paradoxical because the level surfaces are not the same. We, in our proposal, assumed the strictest requirements on each floor which gives our project this image of stratification accumulation.

Thus, in counterpoint to the apparent unity of the tripod, we perceive with the new building the plurality of functions in this set. This arrangement leads to a number of outdoor spaces terrace valuable for quality purposes: pauses or meetings which are increasingly popular in research building for their potential serendipity.

L’institut brestois de recherche en bio-santé prend place sur le pôle santé de l’Université de Bretagne Occidentale (UBO) en prolongement d’un bâtiment tripode des années 60 à l'expression architecturale brutaliste.

La greffe s’articule autour de trois enjeux : la parfaite continuité fonctionnelle entre les plateaux existants et l’extension, le dialogue entre les architectures des deux bâtiments puis la force de signal de cet ensemble à l’échelle de la perception urbaine du campus.

La continuité des fonctions par niveau et la mise en place dans l’extension des besoins programmatiques sont paradoxales car par niveau les surfaces ne sont pas les mêmes. Nous avons, dans notre proposition, assumé l'accumulation la plus stricte des besoins à chacun des étages ce qui confère à notre projet cette image de stratification.

Ainsi en contrepoint à l’apparente unité du tripode, nous faisons percevoir avec le bâtiment neuf la pluralité des fonctions abritées dans cet ensemble. Cette disposition permet de dégager quelques espaces extérieurs en terrasse, précieux pour la qualité des usages: pauses ou rencontres qui sont de plus en plus appréciées dans les espaces de recherche pour leur potentiel de sérendipité.

architects

PERIPHERIQUES Architectes

Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin

project manager(s)

Julie-Laure Anthonioz et Vania Leandro

assistants

Maud Armagnac, Raluca Sturzu, Irene Bernabè, Maïlis Gangloff, Sandrine Marguerie

BET TCE, HQE: Egis Centre Ouest, agence Rennes
BET : 2B Concept
Cuisiniste : Alma Consulting
Images de synthèses : Antre Image
 
client

Université de Bretagne Occidentale

program

Rehabilitation facilities for the development of the School of Midwifery, the extension of the University Medecine Library, the demolition and reconstruction of the cafeteria in health division.

area
2435 m² SHON (existing part)
1105 m² SHON (new part)
 
location

UBO, 3 rue des Archives, 29200, Brest