AUDITORIUM BANQUE DE FRANCE, Paris

Paris

We suggest to revalue the Big Hall restoring its authentic image : colour recovery of all the stucco work, floors in restored stone. An absorbing acoustic treatment is set up on the ceiling respecting the mouldings. Inside the volume of the Big Hall, the « new spaces » obtain an appearance of a plant-design object, its ornamental dimension being part of the Banque de France's heritage.The whole is composed of carved cherrywood pannels. The design work on the objet's skin, mixing perforations and liana effects, is used to filter light inside the reunion rooms as well as to correct the acoustics of the Big Hall. The auditorium and its annexes rooms is an autonomous space. Situated in the inner garden, it is accessible directly from the Hall et the gallery. Designed as a sparkling object, its walls capture and diffuse light in the heart of the bank. This facet covered shell is composed of aluminium « scales » pannels, colour golden bronze, reflecting the surrounding light and garden. In the interior, those same « scales » are matt white and disposed to lead light deep inside and to correct the acoustics. Certan scales would transform into glass roof or windows, allowing natural light to enter directly within the auditorium. 

Nous proposons de revaloriser le grand hall en le restaurant au plus proche: reprise des couleurs de l'ensemble des stucs, sol en pierre restauré. Au plafond un traitement acoustique absorbant est mis en place dans le respect des caissons.

Dans le volume du Grand Hall, les "nouveaux espaces" prennent l'aspect d'un élement mobilier travaillé de manière végétale, la dimension ornementale s'inscrivant pour nous dans la continuité du patrimoine de la Banque de France. L'ensemble est composé de panneaux de bois de merisier menuisés. Mélangeant les perforations et les effets de liane, la peau de ce mobilier laisse passer la lumière vers les salles de réunions et corrige l'acoustique du Grand Hall.

L'auditorium avec ces locaux annexes est conçu comme un espace autonome. Situé à l'extérieur dans un jardin, on y accède directement depuis le grand hall et la gallerie foyer. Conçu comme un objet scintillant, ses parois captent et diffusent la lumière au coeur de la banque. Son parement est constitué de panneaux écailles d'alluminium bronze doré formant une coque à facette mixante les reflets de la lumière et du jardin pourtour. 

A l'intérieur des écailles, d'un coloris blanc mat, sont aussi présentés pour conduire la lumière et corriger l'acoustique. Aussi, certains écailles se relèvent pour former verrières en toitures ou baie vitrée en façade afin de permettre le jour naturel au sein de l'auditorium et d'accéder occasionnellement au jardin patio.

architects

Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Guillaume Mangeot

assistants

Xavier Arrighi, Yann Barbier, Anne-Sophie Bernard, Elise Reiffers, Thomas Kudo, Xiyang Wang

BET TCE: Sibat
BET Acoustique: Peutz & Ass.
BET Scénographie: Labeyrie & Ass.
BET Environnemental: Agence Franck Boutté Consultants
Images de synthèse: Périphériques Architectes

client

Banque de France

program

Creation of a reunion hall and offices comprising an 200 seats auditorium, a restaurant, lounges, 7 reunion halls, and landscape bureaus

area

4 350 m² SHON (net floor area)

location

Paris 1e (75001), France

cost

6,75 M € not including VAT (value of 2007)

calendar

Competition: May 2007

Banque de France
Banque de France
Banque de France
Banque de France
Banque de France
Banque de France
Banque de France
Banque de France
Banque de France